Interviu cu Chef Petrișor Ghiță

Nume: Petrișor Ghiță
Vârstă: 40 ani (de la 17 bucătărește) – f ambițios, pasionat și îndrăgostit de munca lui
Oraș de proveniență: București
Instrument de bucătărie preferat: tot ce ține de bucătăria moleculară
Bucătărie preferată: cea gourmet
Vinul preferat: alb, demisec
Chefi preferați: Paul Bocuse & Gordon Ramsay

Totul a început dintr-o joacă. O joacă de care se ține deja de 23 de ani. Petrișor Ghiță, noul chef bucătar al Celebration Catering, și-a descoperit pasiunea când avea doar 17 ani. Nu făcuse încă o școală de gastronomie, însă avea un prieten care urmase cursurile unei școli de profil. Într-o seară cu „program prelungit”, prietenul său avea nevoie de o mână de ajutor. A intrat în bucătărie, s-a pus pe gătit și de-atunci s-a îndrăgostit. A revenit a doua zi și a treia zi și asta face de atunci. După ce a descoperit pasiunea, s-a hotărât să urmeze și o școală de profil, iar apoi și-a făcut ucenicia sub îndrumarea lui Marian Dobre, într-un un bistro mic și cochet din Dorobanți. Stabilitatea și încrederea în echipa lui l-au făcut să rămână acolo șapte ani, timp în care a evoluat de la ajutor de bucătar la sous-chef și apoi a devenit bucătar chef.

Experiența lui a continuat în Italia, în Lignano Sabbiadoro, într-un alt restaurant mic și cochet, de data aceasta aproape de mare. Și priveliștea, și mâncarea erau superbe. Când a ajuns acolo, a zis „Aici e de mine. Dacă mă dau afară, mă bag la vase, doar să rămân!”, povestește el râzând. Nu a intrat la vase, a început ca ajutor de bucătar și al cincilea an acolo, a ajuns sous-chef, iar apoi chef.

La ceva timp după aceea, a plecat în vacanță în Elveția, în Rheinwaldhorn, la un foarte bun prieten, care lucrează în același domeniu. Într-o zi, acesta l-a chemat la restaurantul gourmet unde lucra, să vadă bucătăria, să vadă modul de lucru. I-a cerut ajutorul, așa că s-a echipat. S-a descurcat atât de bine încât cheful i-a spus că are nevoie de el, așa că a revenit în România să-și pună treburile în ordine și s-a întors în Elveția. Un concediu s-a transformat într-o colaborare de un an și jumătate, totul cu scopul de a prezenta bijuterii în farfurie, pregătite, printre altele, cu azot și alte tehnici noi de gătit ale bucătăriei moleculare, al cărei fan este și în prezent.

„Gătirea sub vid, termomixuri – au revoluționat tehnicile de gătit. Nu înseamnă să mâncăm totul numai din pensetă, nu trebuie să uităm de bucătăria tradițională, dar prin bucătăria moleculară se transformă texturile, vorbim despre partea științifică, despre chimia din bucătărie”, povestește el.

Înainte să ne întrebăm de ce s-a întors în țară, mai bine aflăm de ce a plecat: „Printre străini, chiar dacă ești apreciat pentru munca ta, chiar dacă ești un om de bază, ești în continuare străin. Venind și din România, alta e percepția. Dar încerc să schimb imaginea țării prin respectul și pasiunea pe care le am față de munca mea, a fost datoria mea cât am fost plecat.” Prin respectul față de munca sa, a schimbat părerea multor oameni pe care i-a întâlnit.

„Noi, ca țară, am început să ne punem amprenta în lume, chiar și la concursuri de gastronomie, s-au luat medalii. Ușor-ușor, ajungem acolo unde ne este locul, iar în timp trebuie să ridicăm și bucătăria noastră tradișională la nivel de artă. Trebuie să obișnuim, treptat, oamenii să încerce lucruri noi. O mare parte din români nu sunt obișnuiți să mănânce gourmet. Încercăm să îmbinăm familiaritatea bucătăriei tradiționale cu tot mai multe aspecte ale bucătăriei gourmet, pentru a le deschide apetitul pentru lucruri noi.”

Iată că tot pasiunea pentru munca sa, care se ghicește în fiecare gest și în intonația sa, l-a determinat să vină înapoi. Asta și dorul de familie, care nu l-a lăsat să rămână mai mult departe de casă.

Pe lângă experiența cu bucătăria a la carte și mesele pentru evenimente, de la cele mici la cele de anvergură, a colaborat cu școli de bucătari care îi trimiteau elevi în practică – Horeca, THR, Viilor – trei școli mari. Îi place să-și crească singur oamenii, pentru că începutul e foarte important – „Atunci îți dai seama ce fel de profesionist va deveni, cum va evolua. Când sunt multe evenimente, împart bucătari la fiecare în parte, am băieți cărora le-am pus cuțitul în mână, sunt ca soldații mei și îi țin aproape, îi trimit la război. Vorba profesoarei mele – „Petrișor, noi suntem niște mineri îmbrăcați în halate albe. Întri ziua și ieși noaptea.” Iar la final, când vin mulțumirile, e cel mai frumos moment – atunci când poți spune: Ce treabă bună am făcut!”.

Colaborarea cu Celebration Catering durează de mai mult timp, dar abia recent a devenit bucătarul chef rezident – cel responsabil de crearea meniurilor rafinate, de aspectul estetic al preparatelor, de fiecare detaliu, de la arome ce se potrivesc perfect, la detaliile de efect.

Despre participarea la Arena Bucătarilor – unde nu a câștigat, dar a ajuns în finală, ne povestește că a fost o experiență inedită, din care a învățat ceva nou. „Suntem obișnuiți cu presiunea. Dacă avem o zi liniștită, e prea liniștită. Ceva nu e okay. Presiunea ne ține conectați. Acolo a fost un alt fel de presiune, mi-a plăcut să particip”.
Sfaturile sale pentru începători? Să fie ascultători, să știe că atunci când intră într-o bucătărie, aroganța nu își are locul. Acest sfat speră să fie ținut minte și peste ani, când succesul poate da ghes din nou aroganței, iar unii pot fi deranjați de vizitele în bucătărie ale clienților. „Nu mă deranjează când oamenii vor să vină în bucătărie să ne felicite – lucrăm ordonat și curat, poate să vină oricine, oricând. Doar făcând oamenii fericiți înaintezi în meseria asta.”

Alt lucru e ținut minte e că viața personală trece pe locul doi – serile târzii în oraș se transformă în seri târzii la muncă. Să știe că e o meserie în care începi de jos și doar prin multă pasiune, multă muncă și multă ambiție crești. Să nu se gândească doar la bani – „Pune pasiune în ceea ce faci și muncește din greu, iar banii vor veni și ei. Munca de calitate va fi răsplătită, întotdeauna”. Unii elevi nu erau îndrăgostiți de munca lor, și se vedea. „De ce nu încerci altă meserie? Nu ai pasiunea de care ai nevoie, nu e o meserie ușoară. Dacă găsești fericire în fericirea pe care le-o oferi clienților, nu vei fi fericit. E mulțumirea care te motivează când te trezești buimac și te așteaptă o nouă zi de muncă.”

Pe lângă asta, e important să guști întotdeauna mâncarea – chiar dacă nu îți place vreun ingredient sau chiar preparatul în sine, e foarte important să știi ce gust ar trebui să aibă și să te asiguri că are acel gust – „Altfel nu ești bucătar și nu ești profesionist. Dacă nu guști din mâncare, nu știi ce oferi clientului.

Principiile sale pentru construirea unei echipe sunt respectul reciproc, încrederea și înțelegerea. „Este foarte multă muncă și foarte multă presiune – sunt un perfecționist.”. Cel mai mult la jobul lui îi place că gătește și că face oamenii fericiți – mai ales când vin să îi mulțumească, transmite echipei aprecierile. „E important ca echipa să fie motivată și să se simtă apreciată. Dacă nu vii la muncă vesel și pus pe fapte mari, atunci nu ai ce pasiune să pui în mâncarea ta.” Pe lângă toate astea, deschiderea la noutate ține o echipă în priză – „Îmi plac lucrurile noi – când faci lucruri noi, echipa ta nu se va plictisi și nu se va plafona. E ca în modă, când apare ceva nou, vrem să gustăm, să gătim, să încercăm.”

Pasiune, muncă și ambiție. Un trio care-l definește pe chef Petrișor Ghiță și care marchează fiecare eveniment Celebration Catering. Vă așteptăm să descoperiți bijuteriile culinare create de el și să descoperiți gusturi de care să vă îndrăgostiți.

Informatii GDPR
Politica de cookies
Politica de utilizare a siteului
call